Hoe kan ik het beste mijn drankflessen bewaren?
Als je net als wij vaak cocktails maakt, heb je op een gegeven moment een aardige voorraad! Het staat erg leuk zo’n voorraad maar je moet natuurlijk wel rekening houden met de houdbaarheid. En hoewel wij regelmatig cocktails maken, blijven er toch veel flessen lange tijd open. Hoe weet je wanneer je geopende fles alcohol niet meer goed is? En hoe kan je ze het beste, geopend en ongeopend, bewaren?
Eigenlijk is het heel simpel. De beste manier om vast te stellen of je fles drank nog houdbaar is of niet, is door ernaar te kijken, eraan te ruiken en door het eventueel te proeven. Dus eigenlijk wat je met al je eet- en drinkwaren ook doet. Ruikt het niet meer goed? Zitten er ineens klonten in? Weg ermee! Maar wees niet bang, dit gebeurt niet na al na een maand na opening.
In principe zijn geopende en ongeopende sterke dranken onbeperkt houdbaar, mits je het goed bewaard. Iets sterkers dan bier (tot 12%) en wijn (tot 16%) maar onder de 80% valt onder de categorie sterke drank. Om deze sterke drank te maken moet je destilleren. Destilleren is een scheidingstechniek voor een oplossing van twee vloeistoffen, in dit geval alcoholhoudende vloeistof en water. De stoffen worden gescheiden door een verschil in kookpunt. De vloeistof met het laagste kookpunt verdampt, de stof met een hoger kookpunt blijft achter. In dit geval verdampt de alcohol eerder dan het water. Het resultaat is sterke drank die direct gebotteld (rum en vodka) of gemengd (likeur) kan worden of in houten vaten kan rijpen (whisky of brandewijn).
In tegenstelling tot sommige wijnen wordt sterke drank niet lekkerder in de fles omdat deze zich niet meer ontwikkelt. Het enige wat kan gebeuren bij een geopende fles sterke drank is dat de kwaliteit achteruit gaat. Als je de fles hebt geopend, bewaar hem daarna altijd met de dop erop! Dit voorkomt dat de alcohol vervliegt. Anders houd je alleen een wateroplossing over, zou een beetje zonde zijn. Zorg ervoor dat je de dop er goed op doet en je de mond van de fles schoonhoudt. Dit voorkomt dat de suiker uit de drank gaat kristalliseren rond de dop. Dit is gelukkig niet gevaarlijk maar het kan veroorzaken dat de fles niet luchtdicht kan worden afgesloten.
Bewaar al je flessen op een koele, donkere plek waar ze niet direct licht opvangen. Het zonlicht kan de sterke drank laten verkleuren. Licht en warmte hebben een negatief effect op alcohol. Het meest moet je opletten met crèmelikeuren als Baileys en Amarula. Deze kunnen boven de 25 graden gaan schiften. Het advies is ook om deze likeuren niet langer dan 1 jaar te bewaren als deze geopend zijn. Zorg er ook voor dat je je geopende flessen staand bewaart. Dit voorkomt ook nog eens eventueel lekken mocht de dop er niet meer goed op passen!
Dus kort samengevat: let wat meer op met je crème likeuren, sterkere dranken als vodka, rum en gin zijn zeker wel meer dan 3 jaar te bewaren als je ze op de juiste manier opbergt. Dus je kan gerust flessen drank blijven aanschaffen en heerlijke cocktails blijven maken!
Zin gekregen in een creamy likeur, zoals een lekkere Baileys met ijs? Koop hem hier bij DrankDozijn! Hij gaat geopend toch nog een jaar mee 🙂 En anders doe je hem lekker bij je koffie en maak je een Baileys Iced Coffee!